معرفی دیسفان با قلم یاسر سالاری
دیسفان نام روستایی در شهرستان گناباد است؛ روستایی که ۱۸ سال است در آن ولادت جدیدی به ثبت نرسیده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، نرخ رشد جمعیت کشور در سال ۱۳۹۸ به کمتر از یک درصد رسیده و این اتفاق براساس آمار و ارقام بیسابقه بوده است.
شهرستان گناباد به عنوان یکی از مسنترین شهرهای کشور از این نظر شرایط بسیار خاصی دارد؛علی آراسته رییس اداره بهزیستی گناباد چندی قبل اعلام کرد: ۱۲٫۳۰ درصد جمعیت بیش از ۹۰ هزار نفری گناباد را سالمندان تشکیل میدهند و این شهرستان دومین شهرستان سالمند کشور به شمار میرود.
رئیس اداره بهزیستی گناباد افزود: به خاطر تداوم پدیده خشکسالی و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی آن مهاجرت از این شهرستان به دیگر نقاط استان خراسان رضوی و شهرهای دیگر کشور افزایش یافته و تعداد سالمندان گناباد طی سالهای اخیر بسیار زیاد شده است.
حجتالاسلام حسن صادقینسب؛ امام جمعه گناباد نیز در خطبههای نماز جمعه در زمینه کاهش جمعیت و اهمیت زاد ولد بیان داشت: کمبود فرصتهای شغلی در مناطق شهری و روستایی سبب تشدید مهاجرت از این شهرستان به دیگر نقاط کشور و افزایش جمعیت سالمندان آن شده است.
وی افزود: با توجه به استمرار معضل خشکسالی و کمبود فرصتهای شغلی در این شهرستان بسیاری از جمعیت جوان جویای کار به شهرهای بزرگ مهاجرت کردهاند و هم اکنون گناباد به نسبت جمعیت خود از پیرترین شهرهای کشور به شمار میرود.
بیشتر بخوانید
واکنش به گزارش تسنیم| استقرار دفتر ثابت تعزیرات در گناباد توجیه ندارد
کرونا جان نوزاد دو روزه را در گناباد گرفت / مادر کودک در عروسی شرکت کرده بود
طرح خواهرخواندگی میان گناباد و هرات کلید خورد / مرقع خواجه اختیار ثبت جهانی میشود
صادقی نسب ادامه داد: افزایش مهاجرت از شهرهای کوچک مانند گناباد به شهرهای بزرگ موجب تشدید مسائل و مشکلات حاشیه نشینی و آسیبهای اجتماعی در آنها میشود لذا هر اندازه مسئولان مربوطه به توسعه و عمران و اشتغال شهرهای کوچک بیشتر توجه داشته باشند، معضل حاشیه نشینی و تنگناهای شهرستانهای بزرگ کاهش مییابد.
امام جمعه گناباد گفت: ایجاد زیرساختها و اجرای طرحهای توسعهای به تنهایی در ماندگاری جمعیت در گناباد موثر نیست و مسئولان باید در کنار آنها با ایجاد اشتغال مولد و پایدار زمینه ماندگاری جمعیت را به ویژه در مناطق روستایی فراهم کنند.
صادقینسب افزود: اگر شغل کافی وجود داشته باشد سالمندان در کنار فرزندان خود راحتتر زندگی میکنند لذا باید با اجرای طرحهایی نظیر مثلث توسعه اقتصادی و تحقق اهداف و برنامههای معینهای اقتصادی، راهاندازی واحدهای تولیدی نیمه تمام، دارای مشکل و جدید و افزایش فرصتهای شغلی ضمن افزایش ماندگاری جمعیت، معضلات اجتماعی و اقتصادی را کاهش داد.
با این وجود اما همچنان گناباد و روستاهای آن با جمعیت سالمند بالایی روبرو هستند و باید برای این معضل چارهاندیشی شود.
روستایی که ۱۸ سال تولدی در آن نبوده است
حسین مرادی بخشدار کاخک گناباد نیز در ۱۰ خرداد ماه سال جاری در جلسه ثبت وقایع حیاتی گناباد اظهار داشت: علل مهاجرت از در روستاهای این بخش فقط نبود درآمد کافی و خشکسالی در منطقه نیست،بلکه بسیاری از جوانان در روستاهای منطقه با مدارک تحصیلی بالا حاضر به ماندن در روستا و اشتغال در بخش کشاورزی و دامپروری نیستند.
وی کمبود شدید زاد و ولد در مناطق روستایی را از تنگناهای مهم ذکر کرد و افزود: به عنوان مثال در برخی روستاها از قبیل «دیسفان» با بیش از ۱۵۰ خانوار در ۱۸ سال گذشته یک مورد تولد نیز ثبت نشده است.
وی ادامه داد: از نظر علمی باید تغذیه و مواد غذایی مورد استفاده مردم مورد بررسی قرار گیرد و مشخص شود که چقدر در زاد و ولد و باروری تاثیر گذار است.
دیسفان؛ روستایی که در آن زادوولد ثبت نشده
دیسفان روستایی است از دهستان کاخک شهرستان گناباد، از جنوب به روستای خانیک، از غرب به روستای کلات، از شمال به شهر گناباد واز شرق به شهر کاخک، جمعیت ساکن و دائم این روستا حدود دویست نفر و جمعیت غیر دائم بیش از ۱۵۰۰ نفر و مساحت آن حدود ۱۲ کیلومتر مربع است.
آنچه این روستا را متمایز کرده است میزان زاد ولد در آن است، حدود۱۸ سال است که در این روستا تولدی صورت نگرفته و تمامی ساکنان آن افراد پیر هستند.
رضا پاسبان؛ دهیار روستای دیسفان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در گناباد اظهار داشت: روستای دیسفان یکی از روستاهایی است که تمامی جمعیت آن افراد مسن هستند و جوانان روستا برای کار به شهرهای اطراف مهاجرت کردهاند.
وی ادامه داد: به دلیل مهاجرت و نبود جوانان در روستا دیگر تولدی در این روستا صورت نگرفته و حدود ۱۸ سال است که مردم شاهد تولدی در روستای دیسفان نبودهاند و دلیل اصلی این مهم نیز مهاجرت افراد است.
دنباله دارد👇
عصر گناباد
@asregonabad97
وب سایت
http://asregonabad.ir
@paigahkabarasre
https://eitaa.com/gonab