قسمتی دیگر از فرهنگ سقی…
✴️ فرهنگ مردم سقی
✳️ آداب و رسوم
❇️ اسب چوبی
✅ نمایش آئينی و باستانی «اسب چوبی و غلام سیاه»از جمله مراسم کهن است که در بعضی از نقاط فلات مرکزی و بخصوص خراسان برگزار می شود.
✅ عده ای معتقدند اسب چوبی و غلام سیاه ، نمادی از آئين بزمی و رزمی نهضت سربداران و حمله مغول است که در آن روحیه جنگاوری مردم و دفاع از سرزمین به نمایش گذاشته می شود.
✅ نقل است که مغول ها چنان گستاخ و وحشی بودند که به صورت گروهی یا تک نفره به مراسم عروسی حمله می کردند ، داماد را می کشتند و عروس را می دزدیدند.
✅غلام سیاه که همراه اسب چوبی و عروس است ، نماد مرد جنگاوری است که خنجر به دست ، از ناموس خود دفاع می کند.
✅ در مراسم اسب چوبی و غلام سیاه ، اگر شخصی به عروس نزدیک می شد ، غلام سیاه با چهره ای خشن به او حمله می کرد و چهره اش را سیاه می کرد تا همگان بدانند کسی حق ندارد به ناموس او به چشم بد نگاه کند.
✅ اسب چوبی و غلام سیاه ، مراسمی کهن و در عین حال جذاب و دیدنی است که قدمت آن در روستای سقی به ۱۲۰ سال می رسد و در دهه ۱۳۷۰ و اجرای روز ۱۳ نوروز ، جمعیتی بالغ بر ۲هزار نفر تماشاچی داشته است.
✅ این مراسم که می توانست با قدمت قابل توجه خود به نام روستای سقی ثبت ملی شود ، از منظر میراث فرهنگی خارج و بیشتر نگاه تفریحی معطوف آن گردید.
✅ این مراسم در سالهای اخیر کمتر برگزار می شود و اگر هم برگزار می شود ، از کیفیت سابق برخوردار نیست.
✅ مرحوم شادروان حسین قاسمیان از افراد شاخص در نقش غلام سیاه بود که علاوه بر اقتدار در اجرا ، محبوبیت خاصی بین مردم داشت به نحوی که بدون حضور وی ؛ مراسم جذابیت آنچنانی نداشت.
✍ تحقیق از محمد دهقان
✍️ به ما بپیوندید.👇
عصر گناباد
@asregonabad97